Selasa, 24 Disember 2013

SPM 2014 !

1:17 PTG 1 Comments
CoretanKu~
Lagi beberapa hari lagi tahun 2013 akan melabuhkan tirainya . *eh,betulkah ayat ni? Tahun 2014 akan menjelma . Bermulalah kehidupan Hanis sebagai pelajar tingkatan lima . Tingkatan 5 yang dengan pakej peperiksaan yang bakal menentukan masa hadapan Hanis , iaitu SPM ! Rasa berdebar-debar nak masuk tahun depan . Ya Allah, permudahkanlah segalanya .

Disebabkan Hanis SPM tahun depan , kemungkinan Hanis tak akan sempat lagi update blog seperti ini . Harap Maklum ! *ceh . Bukan tak online langsung tapi hanya sempat berFB je . Blog memang tak sempatlah, dapat online seminggu sekali, 1 jam je .Sedih juga nak tinggalkan blog ni walaupun hanya sementara waktu , tapi demi SPM , harus jugaa

Kalau ada apa2 hal ,nak jadi kawan ke, bla...bla...bla... contact Hanis :





Sekian , jumpa tahun 2015 =P



Isnin, 2 Disember 2013

Filem KIL

2:56 PTG 0 Comments

Filem KIL . Rasanya korang pernah tengok tak ? Best sangat ke filem KIL ni? Sampai menang anugerah skrin ? hmm,Hanis dulu masa filem ni keluar awal-awal dulu tak pulak rasa teruja nak tengok ,mungkin sebab trailer dia nampak macam bosan kot . kann? Tapi gara-gara filem ini memenangi anugerah skrin hari tu..terus datang perasaan teruja gila, nak tengok !

Semalam jugalah, Hanis terjumpa blog yang ada membuat entri pasal filem KIL ni siap boleh tonton online lagi ! so Hanis apalagi terus tengoklah ! hehehe . Tapi yang geramnya, tengah syok-syok tengok dan baru masuk part kelakar boleh pulak blackout dekat sini ! Segala peralatan yang menggunakan elektrik termasuklah komputer ni terpadam habis ! Memang sakit hatilah , baru tengok setengah jam...huhuhu. Nasib badan~

Jadi hari ini ingat nak tengoklah tapi tak sempat, dapat online kejap je nak pegi jalan-jalan =) . So...meh baca sinopsis filem ni dulu yee

Sinopsis

Akil (KIL) adalah seorang lelaki muda tertekan muda yang mempunyai kecenderungan untuk membunuh diri. Tetapi, dia tidak pernah boleh membawa dirinya untuk membunuh diri. Cubaannya untuk membunuh diri sentiasa gagal sehingga dia menemui penyelesaian yang sempurna: agensi pembunuhan aneh yang membantu membunuh orang membunuh diri. KIL bersetuju dengan syarat-syarat syarikat itu. Pembunuhan akan dipelihara sebagai sulit. Dia tidak akan tahu maklumat tentang siapa pembunuh atau bila dia akan mati. Ini adalah ideal untuk KIL, sehingga dia jatuh cinta dengan seorang gadis yang dia temui, Zara. Selepas itu, dia mula mempunyai fikiran yang was-was untuk mati.


Nak tengok ceriter ni? Korang pandai-pandailah cari untuk download ataupon tengok je dekat sini =)



Sambil-sambil tu,joinlah ---> NOVEL GIVEAWAY



Rabu, 6 November 2013

Maafkan ke tidak?

7:43 PTG 2 Comments

Patutkah Hanis maafkan dia ? Lepas apa yang sudah dia buat pada Hanis? Lepas dia tipu Hanis? Lepas dia curi buku teks Hanis? Semata-mata nak mengelak kena bayar penuh?
Hanis tak sangka, dia sanggup buat Hanis macam ini? Kawan jenis apa ni? Sanggup menipu? Berpura-pura baik depan Hanis? Bergurau senda dengan Hanis . Dia tak sedar ke Hanis anggap dia kawan yang baik? Hanis percaya dia , Hanis teman dia kalau dia minta . Tapi inikah balasan yang Hanis dapat? 

Sanggup dia tipu Hanis ! Buat macam langsung tak bersalah! Hari sebelumnya bersungguh dia tanya pada Hanis jumpa tak buku tu? Buku yang dia katakan dia telah pulangkan pada Hanis beberapa hari lalu . Dan pagi itu, dia prihatin tanya , dan konon ambil berat. Bertanya dan ingin membantu bayar separuh harga buku itu . Hanis langsung tak syak yang buku itu,semasa itu, dan ketika itu ada ditangannya ! Dibawanya bersama buku2 lain untuk dipulangkan . Pagi itu juga, kitaorang berbual dan bergelak ketawa seolah-olah sudah lama kenal . Hanis rasa senang sangat . Happy dapat kawan . Tapi...

Masa waktu rehat . Semuanya terbongkar . Hasil rasa tidak sedap hati sahabat baik Hanis ,Afkar . Afkar buka ikatan buku teks dia dan keluarkan buku itu . Ya Allah! Itu buku Hanis ! Hanis kenal sangat buku itu sebab sudah setahun Hanis guna . Hanis langsung tak sangka dia sanggup mencuri . Terdesak sangat ke? Afkar cari bukti dan dia jumpa bukti itu, tulisan Hanis yang ada tercoret dalam buku tu . Afkar kenal sangat . Memang itu buku Hanis ! Cuba bayangkan apa Hanis rasa bila tahu Hanis ditipu hidup-hidup?

Bila habis rehat, kitaorang bagitahu dia "penemuan" kitaorang dan mahu dia mengaku . Tapi dia tak nak mengaku ! Dia kata kononnya buku itu dia beli dari cikgu . Dia siap menangis dan mengadu pada Aina . Dia datang pada Hanis ,salam Hanis dan minta maaf tapi dia still tak mengaku . Dia kata dia dah bayar buku tu dekat cikgu . Last-last , kitaorang tahu yang dia memang menipu sebab cikgu cakap dia mana boleh jual buku teks pada pelajar . Ya Allah , teruknya dia . Kenapa dia jadi begini?

 Sampai sekarang pon dia tak mengaku salah dia . Dia dah minta maaf tapi tak nak mengaku . Jujur Hanis katakan, kalau dia mengaku perbuatan dia tu Hanis akan maafkan dia, Hanis takkan benci dia . Hanis tahu dia baik . Tapi Hanis tak tahu kenapa dia buat macam itu . Dia tak cukup duit ke nak bayar harga penuh duit tu? Kalau tak cukup, Hanis boleh tolong . Tak perlulah sampai mencuri .

Dia tak sedar ke Hanis ikhlas kawan dengan dia? Hanis terasa sangat ! Tapi Hanis tak rasa benci. Hanis rasa terkejut, tak sangka dan sedih . Hanis terkejut bila dapat tahu . Hanis tak sangka dia buat macam tu . Korang bayangkanlah, haritu juga kitaorang baru bergelak-ketawa . Berbual-bual di awal pagi . Hanis rasa sedih sebab Hanis sayang dia sebagai kawan . Hanis rasa tak senang selagi tak maafkan dia tapi Hanis nak dia mengaku ! Setiap saat Hanis terfikir peristiwa yang pahit ditipu kawan ini . Kalau korang, apa yang korang rasa? Bila kawan korang tipu korang dan buat macam tak bersalah langsung?

Ahad, 3 November 2013

Kawal mimpi ?

12:40 PTG 1 Comments

Mimpi sesuatu yang unik bukan ? Semua orang pernah mengalami mimpi bukan ? Tak kiralah mimpi seronok ke,mimpi pelik ke, atau mimpi hantu . Tapi korang pernah tak rasa boleh mengawal mimpi? Kalau korang fikir nak terbang ,korang akan terbang dalam mimpi tu .

Haa,inilah yang Hanis pelik ni . Macam mana Hanis boleh mengawal mimpi Hanis pulak? Hanis mimpi dekat kawasan yang ramai orang . Bangunan tinggi-tinggi tapi macam dah lama . Macam zaman lain , bangunan warna coklat . Hanis jalan then ada something kejar Hanis jadi Hanis larilah . Lepas itu Hanis fikir,nak terbanglah then dalam mimpi tu Hanis betul-betul terbang . Terbang melepasi bangunan tinggi itu . Hanis tetiba rasa seronok sebab boleh kawal mimpi tu . Hanis fikir lagi, simbah air sirap dekat orang yang kejar tu, Then menjadi ! Sangat kelakar . Hanis x boleh lupakan . Orang tu jatuh nak dari bangunan tinggi . Cepat-cepat Hanis fikir ada tilam dekat bawah . Dan orang tu selamat sebab betul-betul jadi ada tilam dekat bawah tuu. Aneh bukan?


Khamis, 31 Oktober 2013

Gejala GAY melanda !

11:10 PTG 4 Comments
GAY ? Asal tetiba Hanis buat entri pasal gay ni ? Sebabnya...ada sorang budak ni tegur Hanis then tetiba mengaku gay . Cer tengok yang Hanis printscreen ni .



Ya Allah , masih wujud golongan sebegini . Tak ada rasa malu dan bersalah langsung! Hanis pelik, diorang ni tak takut dosa ke? Otak letak di mana? Diorang sudah lupa ke apa yang terjadi pada zaman Nabi Luth ? 

Tak malunya dia tetiba menegur terus mengaku gay ! Terkejut Hanis! Mula-mula Hanis fikir dia saja je . Rupa-rupanya siap tulis "mestilah, sbb aku prnh buat dgn pakwe kau" . Ya Allah, teruknya, sapa dia ni? Dan...sejak bila pula Hanis ada pakwe? Hanis x pernah ada pakwe ! Bila Hanis tanya sape orang yang dikatakan "pakwe" Hanis tu , dia tak balas, dan setengah jam kemudian, dia deactivekan FB dia ! Itu lagi buat Hanis hairan . Lepas tanya sape "pakwe" tu dia deactivekan FB, padahal sebelum ni dia tulis status "saya suka kena liwat" dan banyak lagi status yang boleh dianggap teruk x ada dia nak tutup akaun pula? (Hanis buka profil dia sblm dia deactive) 

Isk, ini ada yang tak kena ni . Hanis nak tahu sangat sebab apa dia bertindak macam tu . Kalau tak ada apa-apa x kan lah dia deactivekan FB dia? I really want to know the truth . Tapi macam mana kan? hmm

Buat sesiapa yang gay dan si dia dan "pakwe" yang mungkin membaca entri ini , Bertaubatlah sebelum terlambat . Tolonglah buangkan sifat gay tu dari diri anda . Jangan berterusan melakukan perbuatan x senonoh itu . Please, ingat Allah =) . Hanis bukan nak tunjuk pandai atau jadi ustazah tetapi Hanis hanya menegur . 





Mencari kerja .

8:51 PTG 1 Comments

Hai , apa khabar? Sihat semua? Pelajar sekolah tentu ada yang sudah mula cuti bukan? Terutamanya budak form 4,macam Hanis ...sebab form 5 SPM . Jadi inilah nasib kitaorang terpaksa terperap dalam rumah sampai tahun depan . Haish! Usah dikatalah tahap kebosanannya . Baru dua hari cuti Hanis dah rasa bosan nak giler ! Nak keluar, nak jalan-jalan , nak balik kampung, nak mandi pantai , nak shopping, nak aiskrim nak....membebel x henti-henti ! hehe

Disebabkan cuti terlalu lama, jadi Hanis dengan kawan-kawan bercadang nak kerja sambilan . Sekarang tengah serabut cari kerjalah ni . Pegi sana, pegi sini . Buat masa sekarang kitaorang dah isi dua borang pemohonan kerja . Terer x? LOL, dua je kot,itu pon nak kecoh . La ni la Hanis nak citer dekat mana Hanis dengan kawan-kawan cari kerja, hehe . Scroll bawah lagi .


Semalam, misi pencarian kami bermula . Kitaorang pergi ke kedai buku yang katanya memerlukan 2-3 orang . Kitaorangkan bertiga jadi rasa exited lah . Boleh keja sesama . Sampai-sampai dekat kedai buku tu isteri dia macam terkejut bila kitaorang kata nak keja situ . "Eh, bila masa nak tiga orang?" macam marah sahaja gayanya . Kecut kitaorang . Selepas itu dia panggil si suaminya" Abang kenapa cakap 3 orang?" Si suaminya pon datanglah , "Eh, saya nak 1-2 orang je " Hei pakcik sorang ni, lain kali cakaplah dengan jelas. Haritu cakap 2-3 orang ! Sabar saje lah . Kalau maksudkan 2 cakap saja lah nak dua orang! X yah la dua tiga orang . hmm...alih-alih kitaorang isi borang dan pegi dari kedai tu . Dari caranya Hanis rasa dia nak sorang je kot ? Entah dapat ke tak, tapi rasa macam x dapat jadi kitaorang pegi ke destinasi seterusnya ...

Jeng...jeng..jeng...

Kitaorang pergi ke KFC ! haha . Macam best je, harap dapat =) . Kalau x dapat kena cari tempat lain pula . Gaji RM700++ tuuu... Banyaklah kiranya bagi budak 16 tahun kann? Kalau dapat keja tu RM100 nak guna selebihnya masuk bank untuk sambung belajar nanti ...Yang ni rasa tenang je sebab pekerja kat KFC nampak peramah je . Ada juga sorang budak lelaki baru masuk mula kerja . Yang dah biasa duk mengajar dia macam-macam . Tapi risau juga kalau x reti buat keja nanti . InsyaAllah boleh ! Yakin Hanis ! YAKIN!

Itu je la buat masa ni , ingat nak cuba dekat Tesco tapi mak Hanis ada hal pula...kitaorang terus balik . Kalau tak dapat nanti nak cari tempat lain pulak . But, korang doakanlah Hanis dapat dekat KFC tuuu . =3



Selasa, 17 September 2013

Kita dah bertunang ! Ngehh~

8:31 PTG 2 Comments
Lol, tajuk macam apa kan ? 16 tahun dah bertunang ? Ehh,tapi itulah kenyataannya . Tak percaya? Baca bawah ni .


" Kita semua ni sebenarnya dah bertunang tau ! "

itulah kata-kata yang keluar dari mulut ustazah Hanis tahun lepas semasa tingkatan 3 . Semua pelajar kehairanan termasuklah Hanis . Dalam fikiran pelik . 'Sejak bila kita bertunang ? Tak fahamlah. Apa ustazah merepek ni?(agak kejam disitu) '

" Betul, kita semua ni dah bertunang dengan ajal/kematian "

Ohh, pelajar semua terangguk-angguk . Ada betul juga apa yang ustazah Hanis cakapkan itu . Sebab kematian itu kan pasti . Kita memang awal-awal dah terikat dengannya . Cuma belum sampai masanya iaitu mati ataupon dikira "kawin" . Sama juga macam bertunang dengan manusia . Kita dah diikat denganya tapi hanya menunggu masa untuk disatukan melalui perkhawinan .

Jadi, bagi mereka yang dah gatal sangat nak kawin tu , ingat,korang tu dah bertunang tau ,jangan fikir sangat pasal jodoh sebab bila-bila masa korang akan "kawin" . Bukannya tak boleh fikir, tetapi berpada-padalah . Fikir biar seimbang . 50-50 ,ni tidak , 100% fikir jodoh . Tak ke melampau tu? Bagi pelajar pula , lebihkan belajar yer . Jangan sampai pelajaran hilang ke laut ! Isk3, inilah perangai remaja zaman sekarang ~ Eh,bukan Hanis pon remaja ke? he he he . No comment =='

Sekian, tegur menegur amalan mulia . Eh? betulkah? Err...kalau Hanis buat silap silalah tegur ,jangan malu -malu =3 .


p/s: sebenarnya memang ada yang bertunang pada umur 16 tahun, kawan satu sekolah Hanis ~



Isnin, 16 September 2013

Jangan marah-marah =)

10:54 PG 2 Comments
Siapa yang tak pernah marah? Setiap manusia mesti pernah merasa marah . Tapi marah itu janganlah terlalu melampau . Jangan sampai mengamuk ! Tenangkan diri,jangan melenting . Kalau still tak boleh tahan marah,cuba ambil wuduk . InsyaAllah berkesan . Marah umpama api , kena dipadamkan dengan air .

" Macam mana aku tak marah kalau diorang selalu kacau aku ! " sambil mengeluarkan pisau .

Jangan terkejut, ini pengalaman Hanis sendiri . Ada kawan Hanis memang macam ni,dia marah sangat sampai keluarkan pisau . Inilah bahayanya marah . Ada juga yang mati sat lagi . Orang yang macam ni kita kena berhati-hati . Kalau salah langkah kita pula yang ditikamnya . Nasihat dia baik2, suruh dia letak pisau dulu then suruh dia ingat Allah . Kepada orang yang suka mengacau pula, fikir-fikirkan lah , kamu nak mati kena tikam ke? Hanis ingatkan, tolonglah jangan suka sangat kacau orang . Jangan suka buat orang marah !

Banyak tips untuk mengawal marah antaranya :

(1) Menarik nafas dalam-dalam- Setiap manusia mempunyai tahap kemarahan yang tersendiri, ia bergantung kepada kandungan hormon serotonin yang dikeluarkan apabila anda marah. Untuk mengawal kemarahan, anda perlu menarik nafas dalam-dalam kerana udara akan membantu untuk mengurangkan kadar hormon ini. Dan cara ini juga sudah terbukti secara klinikal.
(2) Mengingatkan diri anda sendiri- Seseorang yang tidak dapat mengawal kemarahan adalah merupakan orang yang tiada keyakinan pada diri sendiri. Ini adalah berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Steven Stosny yang merupakan pemegang PHD dalam bidang psikologi manusia. Apabila anda marah, tiada siapa yang mampu mengawalnya melainkan diri anda sendiri. Anda perlu ingatkan diri sendiri tentang kesan daripada kemarahan anda. Sudah pasti ia memberi kesan negatif yang lebih banyak berbanding kesan positif.
(3) Fikirkan sesuatu yang boleh membuatkan anda gembira- Sekiranya anda sedang marah dan hanya memikirkan mengenai kemarahan, sudah pasti ia akan menjadi lebih buruk. Anda sepatutnya perlu mengelakkan daripada berfikir mengenainya. Cuba fikirkan sesuatu yang mungkin memberikan ketenangan atau kegembiraan pada diri anda.
(4) Keluar daripada situasi kemarahan- Pemikiran seseorang yang sedang berada didalam keadaan marah akan menjadi kabur. Jangan meletakkan diri anda terus didalam situasi tersebut kerana sudah pasti anda akan membuat keputusan yang akan membebankan anda kelak. Cuba mencari jalan untuk keluar daripada situasi tersebut dengan cara yang anda berasa selesa terhadapnya seperti mendiamkan diri, keluar bersama rakan atau sebagainya.
Harap tips-tips diatas dapat membantu mereka yang cepat marah . Tips untuk elak dikacau orang pula . Jangan dilayan apa yang si jahat itu kata . Biarlah diorang kata apa , kalau kita senyap ,lama-lama diorang akan rasa bosan dan berhenti kacau kita . Ini pengalaman Hanis sendiri . Orang kacau Hanis , Hanis tak layan,diorang senyap sendiri . Sebaliknya kalau kita marah , orang tu akan rasa seronok kacau kita sebab kita bagi respon dengan cara marah ! Diorang akan berterusan kacau kita selama-lamanya ....haha

Ingat ye..jangan marah-marah =)

Ahad, 15 September 2013

Couple itu haram?

12:25 PTG 1 Comments

Couple itu haram . Ramai yang kata begitu . Tapi ada sesetengah kata couple haram kalau tak ada niat nak kawin . Jadi kalau berniat mahu berkhawin ia adalah harus . Betul ke? 

"Kalau tak bercinta macammane nak berkenalan? tak kan nak kawin terus je?"

Mungkin ia logik bagi mereka yang sudah berumur 22 keatas kerana hendak mencari pasangan hidup . Almaklumlah sudah berumur =3 . Tapi bagaimana pula bagi pelajar yang masih bersekolah ? Ada juga yang bila dikata couple haram,mereka akan membalas "kitaorang berniat nak kawinlah!" . Ok,tapi betulkan itu jodoh kamu? Bertahankan hubungan korang? Nak tunggu berapa lama lagi sampai kawin? Lama lagi tu . Kalau dah umur 20 lebih bolehlah couple ~ ni baru 14 tahun ! Macam tak logik,umur 14 tahun dah fikir kawin .

Ok, kalau masih bertegas nak couple juga , berwaspadalah . Berhati-hati dan jaga maruah diri . Jangan sampai tergadai pula tubuh kamu itu . Apa pon mungkin terjadi almaklumlah darah muda kan? Terutamanya perempuan, kalau ada boyfriend pon, tak perlulah ceriter semuanya . Tak perlulah ceriter tentang tubuh badan kamu , saiz pinggang kamu dan benda merepek yang sepatutnya hanya boleh diketahui oleh kamu dan suami kamu . Cuba bayangkan kalau boyfriend korang tu bukan suami korang nanti . Tak rasa kesian ke dengan suami korang? Rugi dia =3

Yang lelaki pula, jangan ditanya pada perempuan . Jangan buat tak senonoh pada perempuan . Sekali korang kawin dapat isteri bekas orang ! Menangis korang ! Baru padan muka =P

Sekadar peringatan buat korang yang ada makwe/pakwe . Juga buat Hanis juga . Saling ingat-mengingati antara satu sama lain . Semua ini adalah pandangan Hanis sahaja . Kalau ada salah minta maaf . Hanis ni manusia biasa yang tak lari dari melakukan kesilapan .


Ahad, 8 September 2013

Tongue Twister

2:41 PTG 1 Comments
Jom main ni , susah kot, berbelit-belit lidah tapi seronok!

S E L A M A T  M E N C U B A  !

Peter Piper picked a peck of pickled peppers.
Did Peter Piper pick a peck of pickled peppers?
If Peter Piper Picked a peck of pickled peppers,
Where's the peck of pickled peppers Peter Piper picked?


She sells seashells by the seashore.
The shells she sells are surely seashells.
So if she sells shells on the seashore,
I'm sure she sells seashore shells.


Red lorry, yellow lorry.


Which wristwatches are Swiss wristwatches?


How much wood would a woodchuck chuck
If a woodchuck could chuck wood?
He would chuck, he would, as much as he could,
And chuck as much as a woodchuck would
If a woodchuck could chuck wood.

Swan swam over the pond,
Swim swan swim!
Swan swam back again -
Well swum swan!

Three grey geese in green fields grazing.

We surely shall see the sun shine soon.

The sixth sick Sheik's sixth sheep is sick.
[Sometimes described as the hardest tongue-twister in the English language.]

boleh tak? haha . 

Ahad, 1 September 2013

Senyumlah walau apa pun yang terjadi .

10:05 PTG 0 Comments

Senyum? Adakah ianya perkara yang susah? Kenapa ramai sangat orang susah nak senyum ? Susah sangat ke mahu menunjukkan senyuman jika jumpa kawan-kawan, sedara -mara dan jiran-jiran sekalipon ? Apa sebab susah sangat nak senyum? takut orang tak suka? Takut orang kata awak senyum pelik? Tak comel?hodoh? hei,abaikan apa orang kata . Yang penting kamu bahagia . Kamu dapat pahala kerana senyum itu satu sedekah . Untungkan?

"macam mana nak senyum kalau dalam hati rasa sedih !" 
Itu mungkin menjadi sebab kamu susah mahu tersenyum bukan? Jika itu sebabnya, kamu patut baca kata-kata dibawah

Senyumlah walaupun sedih. Kerana senyuman kita mungkin boleh menjadi penyumbang kepada kebahagiaan orang lain.




Senyum juga banyak kelebihannya, antaranya :
  1. Senyum membuat anda lebih menarik. Orang yg banyak tersenyum memiliki daya tarik.Orang yg suka tersenyum membuat perasaan orang disekitarnya selesa dan senang.Orang yg selalu merungut, murung, mengerutkan kening, dan menyeringai membuat orang-orang disekeliling tidak selesa.Dipastikan orang yg banyak tersenyum mempunyai banyak teman.
  2. Senyum mengubah perasaanJika anda sedang sedih, cubalah tersenyum. Senyuman akan membuat perasaan menjadi lebih baik. Menurut penelitian, senyum boleh memperdayai tubuh sehingga perasaan berubah.
  3. Senyum boleh menular Ketikan seseorang tersenyum, ia akan membuat suasana menjadi lebih riang. Orang disekitar anda pasti akan ikut tersenyum dan merasa lebih bahagia.
  4. Senyum menghilangkan stres Stres boleh kelihatan di wajah.Senyuman boleh menghilangkan mimik lelah, bosan, dan sedih. Ketika anda stres, ambil masa untuk tersenyum. Senyuman akan mengurangkan stres dan membuat fikiran lebih jernih.
  5. Senyum meningkatkan imunitas.Senyum membuat sistem imun bekerja lebih baik.Fungsi imun tubuh bekerja maksimum ketika seseorang merasa rileks. Menurut kajian, selsema dan batuk boleh hilang dengan senyum.
  6. Senyum menurunkan tekanan darahTidak percaya? Cuba anda mencatat tekanan darah ketika anda tidak tersenyum dan catat lagi tekanan darah saat anda tersenyum semasa diperiksa. Tekanan darah ketika anda tersenyum pasti lebih rendah.
  7. Senyum melepas endorphin, pemati rasa semulajadi, dan serotonin.Senyum ibarat ubat semulajadi.Senyum boleh menghasilkan endorphin, pemati rasa semulajadi, dan serotonin.Ketiganya adalah hormon yg boleh mengawal rasa sakit.
  8. Senyum membuat awet muda.Senyuman menggerakkan banyak otot. Akibatnya otot wajah terlatih sehingga anda tidak perlu melakukan face lift. Dijamin dengan banyak tersenyum anda akan kelihatan lebih awet muda.
  9. Senyum membuat anda kelihatan berjaya. Orang yg tersenyum kelihatan lebih percaya diri, terkenal, dan boleh diandalkan.Banyakkansenyum ketika mesyuarat atau bertemu dengan klien.Pasti rakan sekerja anda akan melihat anda lebih baik.
  10. Senyum membuat orang berfikir positif.Cuba lakukan ini: fikirkan hal buruk sambil tersenyum. Pasti susah. Penyebabnya, ketika anda tersenyum, tubuh menghantar isyarat “hidup adalah baik”. Sehingga saat tersenyum, tubuh menerimanya sebagai anugerah.

Ahad, 28 Julai 2013

Ya Allah! kuatkanlah diriku ~

6:01 PTG 1 Comments

Setiap manusia akan merasa kesusahan  , akan merasakan kapayahan dalam kehidupan ini . Tak kiralah dia seorang yang beriman atau tak . Kaya atau miskin . Cuma ujian yang menguji itu berbeza mengikut tahap kemampuan seseorang menghadapinya . Kita perlu ingat, Allah tak akan menurunkan ujian yang tidak dapat diatasi oleh hambanya . Syukur Ya Allah =)


Cuma kita sebagai manusia, kadang-kadang merasakan ujian yang diberikan oleh Nya akan berat padahal ianya dapat diatasi oleh diri kita sendiri . Itulah yang Hanis rasa . Hidup ini membuatkan Hanis tertekan , serabut dan serba tak kena . Ujian yang diberikan terasa amat beban .Kadang-kadang bila difikirkan masalah itu boleh dikira agak remeh tapi kenapa diri ini merasa beban ? Kenapa rasa begitu ?

Pernah Hanis berfikir, perlukah Hanis meluahkannya pada seseorang? Tetapi pada siapa? Bolehkan Hanis mempercayainya? Bolehkah dia faham? hmm...Hanis akui Hanis seorang yang amat perahsia . Rahsia Hanis tiada siapa yang tahu kecuali diri Hanis dan Allah yang maha mendengar .

Hanis teringin nak kawan yang betul-betul memahami Hanis. Yang pandai jaga mulut,simpan rahsia . Yang menenangkan Hanis ketika Hanis resah . Berkongsi pahit manis kehidupan . Alangkah bahagianya jika begitu =) . InsyaAllah suatu hari nanti jika dipanjangkan umur =)

Kita hanya mampu berdoa . Diberikan kesabaran menghadapi setiap dugaan yang mendatang . Diberikan kekuatan menghadapi kesukaran hidup . Diberikan ingatan yang kuat untuk terus menimba ilmu . Dikekalkan kesempurnaan anggota tubuh badan untuk melakukan perkara harian . Dan diberikan peluang untuk terus beribadah kepada Allah .


Follow Us @hanismasturina