Sabtu, 13 Disember 2014

Kerja Taska

6:11 PTG 0 Comments
Assalamualaikum,

Yeah! Akhirnya, genap seminggu Hanis kerja ditaska! Tak sangka pula tahan kerja dekat situ sebab masa first day haritu memang penat giler buat kerja, layan bebudak tuu...Tapi, lepas beberapa hari rasa macam dah biasa pulakk...hahaha



Hasil carian imej untuk taska si comel
*gambar google

Masa first day masuk tu,ada pelajar praktikal 3 orang dari U manatah,so i was like segan-segan gitu dan terasa macam kecik sangat because umur baru 17 tahun sedangkan diorang dalam 21-23 tahun. Oh tidak,tak ada geng ! Memang masa tu rasa macam nak paksa kawan masuk kerja dekat situ atlease ada kawan untuk bergurau senda . Nak sebut diorang kakak pun agak kekok sikit sebab seumur hidup tak pernah ada kakak dah la badan diorang semua kecik-kecik je,Hanis lagi tinggi dan besar kot ! Yang senior-senior lagilah tak berbual punn just senyum-senyum segan je. Then buat kerjanya punyalah lambat kononnya sopan santun gitu padahal bukan ada orang kesah pun dekat situ semua teacher perempuan, lantaklah nak menjerit ke,terpekik terlolong tak ada pakwe nak terkejut.hahaha. Teacher lain semua menjerit bila ada budak gaduhlah,buat bising melampau tapi tak ada yang pukul or cubit budak ye...nonono. First day Hanis tak ada marah budak ye,diulangi first day sebab tu semua bebudak Toddler dekat situ sayang dekat teacher Hanis,~hahaha ngade . 

Hari kedua ,ketiga dan keempat Hanis dah mula kenal perangai bebudak dekat situ. Dah tau dah yang mana kaki pukul, yang mana kaki nangis , yang mana suka buat hal sendiri dan yang mana suka menempel dengan Hanis . Pergh, serabut ! yang sorang tu,tak ada angin tak ada ribut tetiba pukul budak lain yang tengah main,memang meraung dah budak tu! Yang kaki nangis tu kejap-kejap nangis. Jatuh sikit nangis,pastu orang buat tanda shh dekat mulut terus senyap then gelak. Nampak tak permainan dia? Yang suka buat hal sendiri tu suka pusing satu bilik tu then mulut terkumat kami baca mentera apatah ada yang menyanyi senyum-senyum,haih risau orang dibuatnya. Ada juga yang suka jadi mop lantai! Duk mengesot dekat lantai, padahal semua boleh jalan(umur 2-3 thn) bersih lantai tu tak payah cleaner mop lagi -_-' . Yang seksanya ada sorang budak ni duk cari benda dekat lantai masuk mulut. Haritu dimasukkanya skru dalam mulut apalagi marah lah teacher Aishah, nangis terus budak tu,Hanis juga kena pujuk -_-' . Bebudak dekat situ takut dengan teacher Aishah tau ! Jangan memain... Yang menempel tu siap peluk-peluk,puji baju teacher cantiklah, pin tudung teacher cantiklah bentuk love. Ada yang tetiba luahkan kata-kata cinta " sayang teacher Hanis " Eeiiuu Macam-macam !

Hari jumaat iaitu semalam,teacher Aishah cuti . So Hanis dengan teacher athirah lah yang kena jaga bebudak toddler tu .Diorang bahagialah sebab tak ada teacher garang,tapi lama-lama kitaorang punn bertukar jadi hulk! Memang terpaksa menjerit untuk kawal diorang! Teacher Athirah jadi garang hari itu. Hanis ni yang tak pernah menjerit marah budak sebelum ini pun dah bertukar sampai hampir-hampir hilang suara! Btw,tak adalah menjerit tak tentu pasal. Yang tak buat perangai tak adalah kena marah . Yang gaduh-gaduh je kena. Tapi walaupun Hanis buatlah muka segarang mana diorang senyap sekejap je,lepastu buat lagi ! Inilah budak-budak zaman sekarang~ Ada juga 4 orang budak ni duk berebut Hanis ! Empat-empat nak duk atas riba! Apa ni!!! Kalau diorang tak gaduh tak apalah juga,ni diorang tak bagi orang lain duk sekali. Dicubitnya kawannya,haish sabar je lah . So Hanis tak boleh duduk lelama terpaksa lah berdiri tak bagi diorang duduk tapi yang dua budak tu sorang lelaki sorang perempuan duk pegang tangan Hanis kiri kanan . Datang lagi sorang nak pegang lagi,Hanis nak bagi apa? kaki? Teacher ada 2 tangan je lahh!!! OMG.

Dan tadi,ada ceramah kebakaran dan kecemasan dekat situ,tapi tak ada bebudak so hambar -_-'. hahaha layan je lah kan? Kalau tak hadir kena tindakan tata tertib pulakk...

Ok,tamatlah sampai sini. Kepada yang rajin baca entri panjang macamni terima kasih sangat. Yang tak baca tu Hanis faham,kalau Hanis punn tak sanggup baca post panjang-panjang ni,hehehe. 

Yang tak baca tu tak apa tapi KLIK SINI ok  joinlah kalau berminat =)


Rabu, 10 Disember 2014

Busy

9:43 PTG 0 Comments
Assalamualaikum,

huh! Ada pun masa nak update blog ni, tu pon dapat sekejap je sebab esok nak kena bangun awal pukul 5:30 pergi kerja , mak aihh lagi awal dari pergi sekolah . Rindu giler dekat sekolah !!! Jujur dari hati lagi suka alam persekolahan daripada alam pekerjaan. So,memang lepas dapat result SPM nak sambung belajar tak kisah lah mana-mana , kalau tak dapat mana-mana tingkatan 6 pon ok lahh,kan? Wahai AWMS, i nak masuk sekolah u ye!


First day Hanis kerja hari isnin haritu mak aihh nak tercabut kepala lutut,sakit-sakit badan buat macam-macam kerja. Habis kerja pukul 6 balik rumah terus tumbang tidur tak ingat dunia then terbangun pukul 10, pukul 11 tidur balik. Bapak tak senonoh perangai...hahaha

Btw, itu first day. Hari kedua dah ok sikit. Balik tak adalah terus tumbang tapi sama je tak bertegur sapa dengan family sebab diorang pergi berniaga.sad life...

Hari ketiga iaitu harinilah,Allhamdullilah mungkin sudah serasi tak adalah penat sangat,siap boleh on blog ni lagi tau! hahaha

Eh,dah pukul 9:40 lah pulak,pukul 10 umi dah suruh tidur ,so tak sempatlah pulak nak nak taip panjang-panjang lagi so kita berhentilah dekat sini. Lagi satu jemput join GA INI reramai sebab kalau penyertaan kurang 30 orang automatik akan terbatal dengan sendirinya... Hanis tak sempat nak promote GA ini gedebabom macam orang lain sebab Hanis tak ada masa ,huhuhu

Ok lah,bye.


p/s:esok hari jadi sultan Selangor jadi mak ayah Hanis semua cuti tau,Hanis je tak,huhuhu. Diorang nak pergi jejalan pulak tu,jeles nak nangis...







Selasa, 2 Disember 2014

SPM 2014 sudah habis .

7:34 PTG 1 Comments
Assalamualaikum,

Alhamdullilah...habis juga SPM ! Kertas terakhir tadi ialah ICT . Dekat sekolah Hanis 29 orang je yang amik ICT tau ! So,kelas kitaorang lah penutup tirai . 


Harini jugalah last day jumpa diorang sebagai rakan sekelas . Sedih jugaa walaupun tak adalah rapat sangat dengan diorang . 


Lepas balik je dari sekolah terus pergi birthday party kawan dengan pakai baju sekolahnya,hahaha. Then tangkap gambar,memang spoil lah orang lain pakai baju lawa-lawa kita? baju sekolah.sangat hambar -_-'


Btw, memang akan rindu kepada...


Cikgu ICT yang selalu salah nama orang ;


Cikgu BM yang comel dan lembut je orangnya ;


Cikgu PA yang bersungguh ajar akaun tapi Hanis still x reti ;


Cikgu SN yang yakin Hanis boleh dapat A dalam SN ;


Cikgu MT yang penyayang ;


Cik S yang menceriakan hidup Hanis walaupun selalu tak datang -_-' ;


Mamat A yang selalu cari pasal ;


Mamat F yang perasan hensem ;


dan lain-lain...


Sumpah,akan rindu korang !









Khamis, 20 November 2014

SPM 2014

7:12 PTG 2 Comments
Assalamualaikum semua pakcik makcik,abang kakak adik bayi semua!

SAYA KEMBALI !

Alhamdullilah , dapat juga unprivate kan blog ni setelah sekian lama diprivate kerana mahu memberikan perhatian pada peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun ini . *habuk banyak doh...




Tapi sebenarnya sekarang ni belum habis SPM lagi, ada lagi 2 subjek iaitu Ekonomi Asas dan Information and Comunication Technology (ICT) . Harini tadi baru habis exam sains biasa nanti 27 November baru exam EA,so lihatlah bertapa banyaknya selang masa yang membolehkan Hanis on blog ni? hahaha.  

Btw, yang paling sadisnya kertas ICT paling lambat habis iaitu pada 2 Disember padahal masa tu kelas lain dah habis dah macam kelas sains habis 25 November je kot ! oh sedih,tak boleh enjoyyyy!!!

ok ini bukan perkara pokoknya.*indon bangat Yang Hanis nak bagitahu dekat sini blog ini dah ketinggalan dari pelbagai perkara ok ! Jadi, i need giveaway ! I need Segmen ! so,sesiapa yang ada GA dan segmen yang best-best diminta inform ye... InsyaAllah kalau Hanis rasa berbaloi, Hanis akan join.

Seeloknya tarikh tamatnya yang lambat sikit. (lepas habis SPM lagi bagus)~


Ahad, 22 Jun 2014

Sedih .

9:53 PTG 0 Comments
Assalamualaikum semua =)

Lama tak update blog,dah bersawang dah agaknya . Tapi nak buat macam mana? Rindu giler! Tapi nak online sangat masa sekarang pun serba salah je. Yelah,lagi berapa bulan je kot nak SPM ! Masalahnya kalau tak online pon bukannya belajar sangat . Haish, penyakit malas ini masih melekat kukuh dalam diri ini . 

Angkara sikap malas inilah,keputusan exam pertengahan tahun aku jatuh merundum! 
Down giler giler giler! 

OMG,apa nak jadi dengan kau Hanis Masturina? Kau nak dapat keputusan teruk ke SPM nanti???!!! Adik-adik yang lain semua meningkat . Yang sorang dapat 7A2B , yang sorang dapat 4A1B yang lagi sorang pulak 5A dan dapat nombor 1 keseluruhan ! 


Aku? Hanya mampu sengih . Yeah! Comel sangat ke sengihan kau tu nak lawan A diorang? 

Sentap.





Aku akan cuba yang terbaik untuk SPM nanti !

GOOD LUCK FOR ALL SPM CANDIDATES =)



Ahad, 4 Mei 2014

Saya Sayang Ibu .

8:38 PTG 2 Comments
Siapa orang yang banyak berkorban,bergadai nyawa untuk kita ?

Siapa yang selama ini sabar dengan kerenah kita yang mengada-ngada?

Siapa yang selalu menyayangi diri kita?


Siapakah insan itu?

sudah tentulah ianya seorang IBU


Ibu yang sangat sayang pada anaknya

Ibu tak akan membiarkan anaknya kelaparan

Ibu tak sanggup meninggalkan anaknya yang menangis

Ibu yang mahukan yang terbaik untuk anaknya 


"so?"

Ini yang manusia tidak berperasaan akan kata.
Manusia yang langsung tak menghargai ibunya.
Bahkan mungkin menderhaka!

Sudah lupakah manusia itu siapa yang melahirkan dia?
Kalau ibumu itu tiada, kamu tak akan wujud tahu tak?!
TAK AKAN WUJUD !

"Memang mak aku lahirkan aku tetapi dia tak sayang aku! Dia abaikan aku !"

Memang, ada ibu yang mengabaikan anaknya . Yang terlalu sibuk mengejar urusan dunia. Tapi kamu tidak seharusnya membenci ibu . Kerana walau apapun dia tetap ibu kandung kamu. Malahan,kamu perlu berusaha untuk menjadi hamba Allah yang baik . Mungkin suatu hari nanti ibumu akan sedar akan kesilapannya?


Muhasabah diri seketika.




Buat ibu Hanis :



Terima kasih sebab menjaga kakak dari dalam perut sehinggalah berumur 17 tahun ini.

Terima kasih sebab sentiasa sabar melayan kerenah kakak yang mengada-ngada ini.

Terima kasih sebab selalu masak sedap-sedap untuk bagi perut kakak makan .

Terima kasih sebab sudi mendengar cerita kakak selepas balik sekolah .

Terima kasih sebab selalu backup kakak .

Terima kasih sebab selalu memenuhi permintaan kakak .

Terima kasih atas segalanya . Kakak sayang umi !


Jujur kakak katakan, kakak takut kehilangan Umi . 

kakak tak sanggup . 

kakak selalu berharap agar kakak yang pergi dulu .

sebab kakak tahu,kakak tak kuat

kakak mungkin jadi gila kalau umi tak ada !



"Ya Allah,panjangkanlah umur kedua ibubapa ku "











Sabtu, 3 Mei 2014

Pernah rasa ?

9:32 PTG 1 Comments
"I miss u !"

Itu aku rasa,tapi hanya dalam hati . Tak mungkin dapat aku luahkan . 
Diantara segan dan risau .

Segan?
"Ye,sebab aku perempuan ."

Risau?
"Maybe,aku je yang suka kau ,kau tak pon"


So,pendam je lah . Nak buat macam mana lagi .


Pendam punya pendam,lama-lama sakit juga kann?
Rasa nak nangis pon ada =(

"memang dah nangis dah ponn"

"loser,pasal tu pon nak nangis"

Sentap . 

Tarik nafas .

"lupakan dia ! Aku boleh ! " semangat giler .

Cuba punya cuba...


Esoknya...


nampak dia , terdiam .


dalam hati kata " kenapalah pepagi dah jumpa dia?"


cuba buat tak tahu,siap buat muka paling menyampah .


Dia pandang,buat tak nampak .

Rasa macam nak tampak muka dia laju-laju !


Mood dah down down down...





Balik rumah, masuk bilik

menjerit " I HATE U ! I HATE U ! I HATE U ! "

ambik handphone, delete all about him .


Senyum .

Senyum .

Senyum .


Kononnya dah boleh lupalah tuu .

gelak .

hanya harapan .


Ingat senang?


"Ya Allah, kenapa susah sangat nak lupakan dia?"

Ambil wuduk , solat .

Doa pada Allah permudahkan untuk lupa dia. 




But weird,

malamnya mimpi dia .

yang baik-baik ,seakan-akan tak bagi aku lupakan dia .

"erk,apakah maksudnya?"

Garu kepala .


Ia berulang ,
Setiap kali aku cuba melupakan dia .














Sabtu, 5 April 2014

Sindrom Down

2:08 PTG 2 Comments
Apa itu sindrom down?  sindrom down merupakan kecacatan genetik disebabkan oleh kehadiran sebahagian atau kesemua kromosom 21.Sering kali Sindrom Down dikaitkan dengan kelemahan keupayaan berfikir (kognitif) dan tumbesaran kanak-kanak dan juga perwatakan muka. Sindrom Down biasanya dikenal pasti semasa kelahiran. Adik Hanis yang bongsu dilahirkan dalam keadaan sindrom down dan dia menghidapi penyakit jantung berubang .

Kadar kejadian keseluruhannya ialah satu pada setiap 800 kelahiran. Risiko menjadi tinggi dengan bertambahnya umur ibu semasa hamil.
Ciri-ciri fizikal termasuklah:
  • Tubuh yang pendek.
  • Kepala bersaiz kecil.
  • Raut wajah yang rata dengan kedudukan mata sedikit ke atas.
  • Lidah terjelir.
  • Satu garis lurus di tapak tangan, tangan yang besar, jari tangan yang pendek dan jurang yang besar di antara ibu jari dengan jari kedua kaki.
  • Pertumbuhan yang lambat.
  • Kecacatan mental yang ringan atau sederhana.
Masalah Kesihatan yangberkaitan Sindrom Down dan Rawatan
Kanak-kanak ini akan mendapat faedah yang besar daripada program pengesanan awal, pendidikan khas dan rawatan pertuturan. Dapatkan maklumat daripada doktor atau jururawat anda tentang kemudahan perkhidmatan pemulihan kanak-kanak berkeperluan khas yang paling hampir dengan tempat tinggal anda.
Doktor akan membuat saringan terhadap kanak-kanak Sindrom Down untuk mengesan sebarang penyakit jantung kongenital dan merujuk untuk penilaian lanjut jika perlu. Penyakit ini mungkin memerlukan rawatan perubatan atau pembedahan.
  • Pertumbuhan yang lambat, kesukaran untuk belajar dan bertutur.
    • Kanak-kanak berkeadaan lembik semasa lahir, tumbesaran terbantut di peringkat bayi dan kanak-kanak.
    • Lambat atau sukar dalam pembelajaran.
    • Lambat dalam pertuturan.
  • Penyakit jantung kongenital.
    • Kanak-kanak Sindrom Down biasanya lebih berisiko tinggi untuk dilahirkan dengan penyakit jantung berbanding dengan kanak-kanak biasa.
  • Kecacatan pertumbuhan perut.
    • Intestinal atresia.
    • Tiada dubur - Biasanya kecacatan ini dapat dikesan selepas lahir dan perlu dibedah. Walaupun jarang berlaku, tetapi kadar kejadian ini tinggi berbanding dengan kanak-kanak biasa.
  • Mudah mendapat jangkitan.
    • Pemberian imunisasi boleh diberi mengikut jadual. Bawalah berjumpa dengan doktor segera apabila demam atau nampak kurang sihat.
  • Masalah pendengaran dan penglihatan.
    • Saringan dan rawatan perlu dibuat bergantung kepada masalah yang dikesan.
  • Gangguan fungsi Tiroid.
    • Pengeluaran hormon yang rendah, hipotiroid. Perlu rawatan penambahan hormon, contohnya tiroxin.
    • Pengeluaran hormon yang berlebihan, hipertiroid. Perlu rawatan untuk mengawal pengeluaran hormon.
  • Barah (kanser).
    • Leukemia lebih mudah berlaku kepada Sindrom Down berbanding kanak-kanak biasa.
    • Saringan dan rawatan perlu dibuat bergantung kepada keadaan.


Hanis ingat lagi, time dia baru lahir . Adik Hanis terpaksa duduk di dalam wad sehingga berminggu-minggu lamanya . Hanis dan adik beradik yang lain tak dapat tengok dia langsung . Umi Hanis yang sepatutnya berpantang terpaksa berulang-alik dari rumah ke hospital untuk menjenguk adik Hanis . Hospital Serdang itu ibarat rumah kedua kami .

Setahun kemudian , adik Hanis kena buat pembedahan jantung di IJN . Masa tu bulan puasa . Dah nak dekat raya . Kitaorang buka puasa dekat IJN . Memang rasa lain . Selepas beberapa hari baru adik Hanis dibedah . Hati risau sangat,takut apa-apa terjadi . Bedah jantung tinggi risiko . Dan Allhamdullilah, setelah 2 jam menunggu, adik Hanis selamat menjalani pembedahan . Syukur !


NUR AZMINA

di IJN

2 tahun

4 tahun
yang buat peace dekat mulut


Sayang sangat dekat kamu Nur Azmina =)


Jumaat, 21 Mac 2014

Penyakit Talesmia .

9:39 PTG 2 Comments
Talesmia . Apakah benda itu? Jarang sangat orang sedar tentang kewujudan penyakit talesmia ini termasuklah Hanis sendiri . Atlease kalau korang tak sakit pon korang boleh tau lah sedikit maklumat kann?


Talasemia merupakan penyakit genetik sel darah merah. Pesakit Talasemia tidak dapat menghasilkan sel darah merah yang berkualiti dalam kuantiti yang mencukupi. Ini kerana gen yang mengawal penghasilan hemoglobin telah terjejas. Hemoglobin adalah satu protein di dalam sel darah merah yang berfungsi untuk membawa oksigen ke seluruh tisu-tisu di dalam badan kita.

Bagaimana Talasemia merebak?  Talasemia adalah penyakit genetik atau keturunan di mana anak mendapat gen Talasemia daripada ibu bapa. Ianya bukan penyakit berjangkit iaitu tidak boleh ditransmisi melalui darah, udara, air atau pun sentuhan fizikal. Lelaki dan perempuan mempunyai peluang yang sama untuk mendapat penyakit ini. Satu daripada 20 penduduk Malaysia adalah pembawa gen Talasemia.

Terdapat 2 jenis Talasemia yang utama iaitu Talasemia minor (pembawa gen Talasemia) dan Talasemia Major (Pesakit Talasemia). Pembawa gen Talasemia tidak menunjukkan sebarang masalah kesihatan tetapi seorang pembawa gen Talasemia boleh menurunkan gen Talasemia kepada anak-anaknnya. Manakala pesakit Talasemia major akan menunjukkan tanda-tanda sejak  dari umur 3-18 bulan. Antara gejala tersebut adalah seperti badan sentiasa lemah dan resah, kesukaran bernafas, perut buncit disebabkan pembengkakan hati dan limpa, tumbesaran terbantut dan terdapat perubahan pembentukan pada muka apabila anak semakin membesar.

Rawatan bagi pesakit Talasemia ini dikenali sebagai rawatan transfusi darah  sebanyak 1 hingga 2 kali sebulan  dalam seumur hidup pesakit Talasemia. Rawatan ini akan mengambalikan paras hemoglobin ke tahap yang lebih baik dan tisu-tisu di dalam badan akan mendapat bekalan oksigen yang mencukupi.  Namun, proses rawatan transfusi darah yang berpanjangan ini akan menyebabkan pengumpulan zat besi yang berlebihan di dalam organ-organ penting didalam badan seperti jantung, hati dan kelenjar endokrin yang akan terjejas fungsinya. Justeru itu, rawatan penyingkiran zat besi amat penting bagi pesakit Talasemia major. Ia boleh diberikan secara suntikan. Pilihan lain adalah pembedahan membuang limpa bergantung kepada situasi tertentu.

Walaubagaimanapun, terdapat langkah pencegahan untuk mengelakkan Talasemia dan perlu dilakukan oleh pasangan yang hendak mendirikan rumah tangga sebagai langkah keselamatan. Langkah yang pertama adalah menjalani penyaringan darah bagi mereka yang mempunyai sejarah keluarga menghidap Talasemia. Langkah kedua, sekiranya anda mempunyai ciri Talasemia dan ingin berkahwin, anda perlu bersikap terbuka dan berbincang mengenainya dengan pasangan anda. Bakal pasangan anda perlu menjalani ujian darah untuk mengetahui sama ada dia juga mempunyai ciri Talasemia atau tidak. Langkah ketiga, jika kedua-dua pasangan membawa ciri Talasemia, mereka perlu mendapatkan nasihat dan keterangan lanjut mengenai nya dengan penghadiri kaunseling genetik . Ini perlu kerana sekiranya kedua-dua pembawa gen Talasemia berkahwin, kemungkinan besar anak yang dilahirkan merupakan pesakit Talasemia major yang boleh membawa maut.  Sekiranya kedua-dua ibu dan bapa adalah pembawa gen Talasemia, 25% kemungkinan anak mereka adalah pembawa Talasemia, 50% kemungkinan anak mereka adalah pembawa dan 50% kemungkinan anak mereka normal.


 Pesakit Talasemia memerlukan rawatan transfusi darah selama 1 hingga 2 bulan seumur hidup dan rawatan ini memerlukan kos yang tinggi. Satu daripada 20 rakyat negara ini merupakan pembawa Talasemia dan daftar Kementerian Kesihatan menunjukkan kira-kira 4,385 pesakit Talasemia sedang menjalani rawatan bulanan. 


Seramkan kalau kena penyakit ni? Nak kena buat rawatan transfusi darah lagi . Kesian pada sesiapa yang ada penyakit Talesmia . Hanis doakan korang bersabar dengan ujian yang Allah berikan ini . Korang kena kuat ! Chaiyok!!! Jangan risau, Allah sentiasa bersama anda =)


Sabtu, 15 Februari 2014

Cara buat aiskrim sendiri .

3:53 PTG 1 Comments

Hai , apa khabar semua? Hari ini Hanis nak share resepi aiskrim . Asal tetiba ni? Sejak bila pula Hanis main share2 resepi ni? hahaha , Sebenarnya, ni semua untuk projek ICT . Tapi dah alang-alang Hanis pon penggemar aiskrim , apa salahnya share-share kan?

Bahan-bahan yang kira perlukan ialah :

  • 1 tin susu cair
  • 1/2 tin susu pekat (suku je pon boleh, ikut manis masing-masing.)
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1 sudu besar Ovalett (cari yang HALAL ok!)
  • perasa apa-apa yang korang suka !
 Langkah-langkahnya ialah :


1) Masukkan susu cair, susu pekat , esen vanilla, ovallet semua tuu...
2) Pukul sehingga kembang . Sampai tekstur jadi pekat ala-ala krim gitu.



  3)Selepas adunan kelihatan pekat dan kembang, masukkan adunan ke dalam bekas.

4) Letak adunan ini tadi ke dalam peti sejuk. Biarkan selama 1 jam.


5) Selepas 1 jam berlalu, keluarkan balik adunan aiskrim tu dan masukkan Chocolate Chip*bergantung pada korang . Gaulkan.

6) Masukkan semula adunan tersebut ke dalam peti sejuk.  Biarkan dalam masa 1 hari.

dan hasilnya!

JENG
.
.
.
JENG
.
.
.
JENG!


SIAP !

sekian


p/s : sumber dari internet dan gambar Hanis curi dari sini sebab hari tu buat tak sempat tangkap gambar, teruja sangat! hahaha . 






Follow Us @hanismasturina