Ahad, 12 April 2015

Orentasi di Institut Profesional Baitulmal

11:41 PG 67 Comments
Assalamualaikum,

Hai,ada pun masa update blog. Tapi lepas ni busy balik lah sebab minggu depan maybe takbalik rumah,minggu ni je ngade nak balik sebab kononnya banyak barang nak beli lagi hahaha alasan semata sebenarnya malas nak basuh dan gosok baju dekat asrama hehehe



Allhamdullilah,Hanis dapat roommate yang baik ketiga-tiganya. Yang sorang berumur atas satu tahun iaitu 19 tahun manakala lagi dua orang sebaya. Dan kitaorang berempat semua course sama so senang lah berkepit kesana kesini .eh? hahaha . But bilik asrama kitaorang berada di tingkat 9 sumpah gayat kalau tengok bawah tapi tingkap kitaorang mengadap belakang bukannya aspura so aurat tu agak terjaga =) dann belakang tu cuma dapat lihat kawasan yang dalam pembinaan nak buat ikea ...




*baju hari khamis dan jumaat temuduga biasiswa baitulmal


Diploma Pengajian Muamalat bersama lagi dua course iaitu Diploma Pengurusan Haji dan Umrah dan Diploma Pengurusan Zakat dan Wakaf menjalani sesi orentasi selama lebih kurang 5 hari bersama para FC yang juga senior di institut profesional baitulmal. Jujur bagi Hanis orentasi ni sebenarnya amat bagus sebab ia beri pendedahan awal kepada kehidupan baru di universiti. Almaklumlah budak lepasan SPM kebanyakkannya masih samar-samar pasal universiti ni. Tapi agak penat sikit sebab banyak sangat program yang dimuatkan seperti ceramah motivasi, pasal pejabat pentadbiran,hal ehwal pelajar, kaunseling,asrama,kuliah subuh semua ada lah banyak lagi. Jam 5 30 pagi kitaorang kena berkumpul di dataran untuk solat subuh berjemaah so Hanis bangun lebih kurang pukul 4 30 pagi macam tu nak mandi-mandi dulu. Lepas solat subuh ada sedikit kuliah dan jika ngantuk akan ada sesi senaman ringan menarilah macam-macam hahaha seronok lah. Rugi sapa masuk universiti tapi tak ada sesi orentasi. Lagi satu,makanan minuman disediakan tau sepanjang minggu orentasi di institut profesional baitulmal ini ok ! Jimat duit woo. Mak Hanis bagi duit belanja RM50 baru guna RM5 je tu pun untuk topup hehehe. Lepas sarapan ada masa rehat sekejap boleh makan dekat bilik baring baring then ada lagi program...Bila waktu maghrib pula kami berjalan kaki pergi ke Masjid imam as-syafie untuk solat maghrib dan isyak berjemaah. See,bertapa bagusnya mengimarahkan masjid ^_^ Lepas habis solat isyak masuk dewan ada program lagi sampai pukul 11 lebih boleh balik bilik tidur ...tapi biasanya lift penuh kena beraturlah sampai nak dekat pukul 12 then sampai bilik tak tidur terus nak mandilah basuh baju semua sampai pukul 2 baru tidur . Sadlife betul jadi panda. Tapi tak pe don't worry masa orentasi je macamni kelas biasa tak dah nanti rindu pula nak beratur naik lif =P


Sekarang ni Hanis dekat rumah,pukul 2 nanti Hanis balik asrama dahh. Isnin dah start kelas excited tapi takut hahaha . Dahlah first kelas arab aduhai pukul 10 pagi tak adalah awal sangat. Hari Khamis dgn jumaat kelas start pukul 8 pagi hmm...Pelajar muamalat dibahagikan kepada 2 kelas je sebab kitaorang tak ramai ada lebih kurang 40 orang je so sedih huhuu. Pelajar haji umrah paling ramai beratus-ratus. Zakat dan wakat pun boleh tahan lah so banyaklah kelas yang wujud.


Kitaorang Intake April 2015. Bulan 9 ni ada intake baru sesiapa yang tak dapat upu nak apply sini pun boleh =) but korang akan jadi junior kitaorang lah. Kitaorang dah jadi senior bagi course ni sebab ketiga-tiga course ni baru wujud di IPB tau! Diploma Umrah Haji dan Zakat lagilah pertama didunia! Muamalat dah wujud dah dekat u lain hehehe. Nak apply juga? Klik ---> IPB




Follow Us @hanismasturina