Rabu, 29 Jun 2016

Review Novel : Lengloi | Buku Prima

11:17 PTG 1 Comments
Assalamualaikum ,


Tajuk : Lengloi
Penulis : Maria Kajiwa
Harga : RM 21.00

klik gambar untuk beli online

Sinopsis
Seorang demi seorang cuba membuka perniagaan di Lot 55, sayangnya semua berhadapan dengan gangguan yang menakutkan. Seorang demi seorang mati dalam keadaan tragis menjadikan kedai di Lot 55 itu semakin digeruni dan dikatakan berpuaka. Semuanya tewas di tangan Lengloi. Kehilangan Suzy juga langsung tidak dapat dikesan. Siapakah yang dipanggil Lengloi? Dari mana asalnya dan kenapa dia menghuni Lot 55? Apa yang dimahunya? Ke mana Suzy menghilang?

“Kematian seseorang manusia itu tak dapat dilewatkan atau dicepatkan walau sesaat. Apabila sampai masanya, tercabutlah roh dari jasad. Cara sahaja yang berbeza.” – PAK CIK KASIM

“Saya akan cari jalan. Saya mahu bomoh bunuh itu hantu.” LIM

“Gua cinta lu sampei gua mati.” – SUZY
 


Review Novel
Lagi sebuah novel yang ditulis oleh Maria Kajiwa selain novel Puja yang telah Hanis review haritu . Ceritanya okey not bad cuma jalan ceritanya kurang kemas sikit berbanding Puja bagi Hanis . hihi jangan marah eh, bagi komen jujur ni . Untuk pengetahuan korang, novel Lengloi ini berdasarkan cerita sebenar tau ! Kisah sebenar yang berlaku di Lot kedai bernombor 55 di suatu tempat . Tempatnya dimana tidak pula diberitahu ...

Kisah ini bermula dengan perniagaan kedai makan yang diusahakan oleh Muthu dan keluarganya . Dan kisah Suzy yang hilang tanpa khabar berita membuatkan Lim berasa sangat sedih . Perniagaan Muthu tiba-tiba sahaja jatuh merundum disebabkan beberapa peristiwa misteri seperti makanan yang baru dimasak cepat basi dan busuk serta ada kalanya berulat . Eiuuwww!!! Pelbagai cara telah Muthu lakukan bagi menyelesaikan masalah itu tapi semua tidak jalan . Akhirnya, Muthu mati dalam kebakaran yang berlaku di kedai itu ...

Tahun demi tahun, banyak kedai lain cuba membuka perniagaan disitu tetapi semuanya lari kerana tidak tahan diganggu . Bukan setakat diganggu , namun ada yang mati disebabkan gangguan daripada "Lengloi" yang mempunyai 3 rupa . 

Siapakah Lengloi sebenarnya? Kenapa lengloi menghantui Lot 55 dan apa kaitannya dengan kisah suzy??? Nak tahu? Marilah beli novel ini di SINI =)

NAK SIMKAD ONEXOX PERCUMA? KLIK SINI !

Sekian,

Sabtu, 18 Jun 2016

Program Berbuka Puasa PDK Rumah Kaseh Putra Perdana

11:41 PTG 2 Comments
Assalamualaikum ,

Hari ini Hanis berbuka puasa di office umi Hanis iaitu "PDK Rumah Kaseh Putra Perdana" yang merupakan pusat pemulihan bagi kanak-kanak OKU . Majlis berbuka puasa pada kali ini ditaja oleh "Laila Houz Cafe Putra Perdana" Terima kasih kepada penaja ye kerana sudi menaja Program Berbuka Puasa ini .


cafe penaja dari jauh












Penat jadi jurugambar tidak berbayar dan tidak bertauliah haha tapi syukur perut kenyang hehehe . Hanis tak tahu lah tadi Hanis makan berbuka or melantak . Btw, terima kasih sekali lagi kepada penaja =)

NAK SIMKAD ONEXOX PERCUMA? KLIK SINI !

Sekian,


Review Novel : KAMPUNG | FIXI

8:02 PG 4 Comments
Assalamualaikum ,

Tajuk : Kampung
Penulis : Irvan Affan
Harga : RM 19.90

KAMPUNG
klik gambar untuk ke website FIXI

Sinopsis
Dalam dunia ni, bila hang hilang sesuatu, barulah hang akan menghargai yang lain. Bila hang ada sesuatu, kadang-kadang hang akan menzalimi yang lain.
Bukan nak memburukkan tapi menyedarkan. Inilah hakikat sebenar yang berlaku di kalangan masyarakat sekarang. Hakikat yang sesetengah rakyat marhaen tak sedar. Susah payah kehidupan. Cerita ini menggambarkan semua.
Aku sebagai ‘ketua Kampung Pura Baik’ menjadi pemerhati dan membentangkan pada masyarakat tentang kisah kampung yang bersepah di luar sana tapi ada yang tak tau. Ada kisah baik, tapi peritnya banyak.
Apa yang dilihat di TV belum tentu realiti.

Review Novel
Simple but nice . Novel yang biasa tapi seronok ! Jalan penceritaan yang santai tetapi penuh dengan isi tersirat . Novel ini penuh dengan pengajaran dan membuatkan kita merenung diri sendiri . Ada banyak sindiran dan nilai-nilai murni yang menyedarkan manusia yang kadang-kadang alpa dan leka . Disetiap bab juga diselitkan ayat-ayat yang best tau !

Tak rugi beli novel KAMPUNG ini serius tidak rugi . Sebab jarang nak dapat novel yang santai tetapi penuh berisi ini . Syabas penulis sebab berjaya memberikan kesan kepada pembaca melalui penulisan yang bagus . Bab-bab akhir serius meleleh air mata weyy huhuhu

NAK SIMKAD ONEXOX PERCUMA? KLIK SINI !

Klik SINI untuk beli novel ini secara online . Enjoy !

Sekian,

Review Novel : Puja | Buku Prima

7:32 PG 4 Comments
Assalamualaikum ,


Tajuk : Puja
Penulis : Maria Kajiwa
Harga : RM 21.00



Sinopsis
400 tahun lalu, tujuh orang lelaki melarikan diri dari Pagar Ruyung ke tanah besar untuk memulakan penghidupan baharu. Satu kesilapan menjerumuskan mereka semua ke dalam satu perjanjian yang perlu diwariskan kepada keturunan mereka seterusnya. Sejak itu setiap kali ketua kampung berganti, tiga nyawa perlu dikorbankan kepada puaka sebuah batu.
Jimmy dan Pak Salleh cuba memutuskan perjanjian berpuaka itu namun halangannya bukan semudah yang disangka. Khairul, pewaris ilmu puja yang masih ada bersumpah untuk mempertahankan puaka itu tidak kira apa pun taruhannya.
Mampukah Jimmy memusnahkan puaka yang menghantui kampung halamannya? Berjayakah dia menyelamatkan nyawa ibu dan adik-adiknya yang telah dipilih untuk dijadikan korban ilmu puja itu?

Review Novel
Novel Puja ini Hanis beli sekali dengan novel Seram Buku Prima yang lain dekat Pesta Buku Karangkraf baru-baru ini . Memang borong habis time tu ! hahaha . Ok bagi Hanis , novel ini mempunyai jalan penceritaan yang kukuh . Jalan cerita tidak merapu dan longgar macam sesetengah novel yang Hanis baca . First-first baca dah dapat rasa macam cerita ini best even sinopsis macam tak berapa nak best hahaha well sebabnya sinopsisnya nampak macam cerita zaman lama je...

Permulaan novel ini sememangkan bermula pada zaman beratus tahun dulu . Tetapi tidaklah banyak pun part zaman dahulu itu so takdelah bosan pun . Ianya cuma untuk mengimbas apa yang telah terjadi pada zaman itu yang menyebabkan malapetaka sehingga zaman moden .

Cerita ini mengisahkan tentang batu puaka yang dipuja demi kesenangan hidup manusia . Setiap kali bertukar ketua kampung baharu, 3 kepala manusia perlu dikorbankan . 

Akhir kata , semua novel yang ditulis oleh Maria Kajiwa InshaAllah best ! Jom beli hehehe .


NAK SIMKAD ONEXOX PERCUMA? KLIK SINI !

Sekian,

Jumaat, 17 Jun 2016

Senarai peserta ONEXOX GIVEAWAY BY HANIS MASTURINA

9:34 PTG 0 Comments

Jumaat, 10 Jun 2016

ONEXOX | Inovasi Prabayar Terkini !

10:24 PTG 0 Comments
Assalamualaikum,

Hari ini Hanis nak share sedikit mengenai simkad ONEXOX . Sudi-sudikanlah untuk teruskan membaca ye . Rugi kalau korang tak tahu mengenai ONEXOX ini.



Apa itu ONEXOX?

ONEXOX ialah jenama kepada salah satu produk perkhidmatan mudah alih prabayar yang disediakan oleh XOX Berhad dan diedarkan secara eksklusif oleh One XOX Sdn. Bhd.


Pelan dan Perkhidmatan

ONEXOX menawarkan pelan yang fleksibel bagi memenuhi keperluan telekomunikasi harian anda. Selain kadar biasa yang kompetitif, kami juga menawarkan lebih penjimatan keatas kadar rendah apabila  baki kredit di dalam Akaun Dedikasi digunakan. Beberapa denominasi tambah nilai yang dibuat akan dipecahkan ke Akaun Dedikasi dan Akaun Utama bagi memberi ruang penjimatan kepada anda.


Picture

Cuba tengok perbezaan diantara simkad ONEXOX dengan Telco lain dibawah ini...




Korang nilai lah sendiri kadar panggilan diatas yerr...


Picture

Internet serendah RM 18 SAHAJA untuk SEBULAN !

Picture



Kelebihan ONEXOX !



BERMINAT ? Ataupun perlukan lagi INFO ? Boleh wassap Hanis (019-3140559) ataupun umi Hanis , Haslina (013-6148946) .

Sekian,






Review Novel : PATUNG | FIXI

9:34 PTG 2 Comments
Assalamualaikum,


Tajuk : PATUNG
Penulis : Muhammad Fatrim
Harga : RM 19.90

PATUNG
klik gambar untuk ke website FIXI

Sinopsis
“Jangan takut. Aku hanya mahu berkawan dengan kau, kau sunyi dan perlukan aku, aku kan comel. Aku janji aku akan bantu kau. Kau percayakan aku, kan Orked?"

“Kau?! Kau boleh cakap? Jadi selama ni, kau dengar aku?!” Bulat mata Orked memandang arah suara itu, tangannya menggeletar.

“Iya, aku dengar kau. Kita boleh berkawan, kan? Aku sayang kau, kau tak sayang aku?”

 Mata mereka kemudiannya saling bertautan. Terukir sebuah senyuman.


Review Novel

Novel PATUNG ini merupakan novel kedua daripada penulis novel ASRAMA yang laris di pasaran . Novel ini mengisahkan tentang Orked dan patungnya yang "hidup" . Hanis sejak kecil lagi memang agak takut dengan anak patung sebab selalu terbayangkan patung itu hidup so agak seram jugalah baca novel PATUNG ini hahaha . Meremang weyy hihihi

Permulaan novel ini bermula dengan penggunaan ilmu hitam untuk tujuan kecantikan oleh Puan Bougan . Beberapa orang gadis telah menjadi korban untuk tujuan itu . Kemudian cerita beralih kepada masa yang lain . Mulalah cerita pasal Orked pulaa. Orked ini merupakan cucu kepada Puan Bougan . Keluarga Orked mati dalam keadaan tragis . Adiknya, Mawar kemalangan putus tangan dan kaki . Manakala ibu dan ayahnya kemalangan selepas terkejut dengar kematian Mawar . Orked kehilangan seluruh ahli keluarganya dalam masa sehari ! Orked kerap diganggu oleh suara-suara mereka yang menyalahkan dia ketika berada di dalam banglo miliknya itu . Kenapa dia diganggu? Haa , korang kena baca sendiri novel ini .

Tanpa Orked sedar, patung yang selama ini bersama dia boleh berkomunikasi dengan dia . Siapakah patung itu sebenarnya?

Penulis novel ini memang pandai memusingkan cerita hahaha . Siapa sangka Orked bukanlah Orked yang sebenar... Tak paham? Kena baca sendirilah hahaha .

Jom beli novel ini di http://fixi.com.my/ dan enjoy !!!

Sekian,









Follow Us @hanismasturina