Jumaat, 22 April 2016

Daftar Semester 4 di Institut Profesional Baitulmal

2:34 PTG 4 Comments
Assalamualaikum ,

Semalam 21 April 2016 adalah tarikh pendaftaran bagi pelajar Homegrown di Institut Profesional Baitulmal . Seperti yang korang sedia maklum dalam entri INI , semester ini para pelajar Diploma Pengajian Muamalat akan meneruskan pengajian di IPB kampus Kampung Pandan , Kuala Lumpur bukan lagi di IPB kampus Putrajaya seperti semester yang lepas . 



Hanis sampai di IPB KL tepat pada pukul 8 pagi semalam padahal pendaftaran bermula pukul 9 hehehe . Almaklumlah, KL kan jem ... Lagi-lagi dari Puchong, memang cari nahaslah kalau bertolak lewat . Awal pun awallah ,sis redo walaupun kena pandang semacam kihkihkih . 

Tepat pukul 9 Hanis dan rakan-rakan naik ke tingkat 4 untuk membuat pendaftaran . Pusing punya pusing ke kaunter sana lah sini lah alih-alih kena suruh daftar asrama je hari itu . Bukan nak cakap awal-awal,kami ni dah lah tak tahu apa ,dulu tempat lain aduii sabarlah duhai hati... Takpe-takpe, kita sabar sat hihihi .

Then, kitaorang pergilah dekat kaunter asrama . Allhamdulillah, semuanya berjalan lancar . Warden pun ramah kitaorang macam borak dengan kawan je hahaha tapi... ada tapi tau ! Kami dapat bilik di tingkat 1 ! Pergh sangatlah tidak seronok ... sebab apa? sebab kalau sidai baju lambat nak kering gaiss . Bayangkan asrama tu ada 10 tingkat then bilik hanis tingkat 1 . Mahu 3 hari baru kering baju yang bersidai tu huhuhu . Hanis minta tukar nak tingkat atas sikit,tapi warden tak bagi . Warden kata, " pelajar perempuan Diploma Pengajian Muamalat semua saya tempatkan dekat tingkat 1,tak kira lah pelajar lama atau pelajar baru . Kalau penuh pun saya hanya akan buka di tingkat 2 itupun 1 atau 2 bilik sahaja." Nak cakap apa lagi kan? Kerana terpaksa aku relakan .

Akhirnya,kami pun naik lah nak cari bilik kami yang mana . Sekali masuk ... "what? tingkap bilik menghadap kolej!" Ini lagi satu kejutan . Dahlah tingkat 1,lepastu menghadap luar nampak student lalu lalang nak pergi ke kelas weh . Memang tak boleh freehair duduk kat meja and tingkap kena selalu bertutuplah orang luar boleh nampak kot! huhuhu . Orang luar lalu kami boleh panggil macam tu je hahaha tercari-cari orang tu suara dari mana . Kalau malam-malam ni boleh terkejutkan orang ni hehehe~ *idea jahat bermaharajalela

Apa pun, kami kena terima dengan seadanya . Nasib baiklah katil dengan almari baru . Bau kedai lagi eh eh ada bau ke nis hahaha . Tapi Hanis tahu memang baru sebab almari dan katil tu sama macam almari dan katil dekat asrama Mutiara, Seri Kembangan masa Hanis duduk IPB kampus Putrajaya dulu. Beli sekali tuuu haha .

Lagi satu, ada yang wassap Hanis kan pasal IPB ni . Hanis ok je cuma kalau korang tanya pasal program selain Diploma Pengajian Muamalat memang Hanis tak tahu banyak . Lagi-lagi kalau tanya pasal program selain Homegrown memang payahlah sikit nak jawab . Nak tanya pasal asrama ,suasana tu bolehlah . And pasal homegrown pulak , kan korang tanya macam-macam pasal program haji umrah lah,zakat wakaf lah ,asrama dia , kolej Putrajaya tu ok tak... Masa tu memang Hanis boleh jawab sebab duduk sebumbung . Tapi sekarang ini, Hanis dah berpisah dengan diorang . And Hanis minta maaf sebab Hanis rasa tak akan dapat jawab dengan baik dan lengkap kalau korang tanya pasal IPB Putrajaya lagi . Harap korang memahami =) . Situasi dah berubah . Dulu student nak masuk IPB KL hanis tak dapat jawab sangat sebab Hanis belajar IPB Putrajaya . Sekarang orang nak tanya pasal IPB Putrajaya pula Hanis tak dapat nak jawab . hahaha masalah betul ! Tapi nak tanya still boleh, sebab Hanis tau lah juga sebab pernah duduk kan... Cuma kalau nak tahu keadaan terbaru memang sorry sangat ye semua .



IPB Kampung Pandan, KL

Asrama IPB KL



IPB kampus Putrajaya *bangunan Murni International College

Asrama Mutiara Residence ,Serdang

Photo from jkkzw_homegrown
Asrama Zikay Warisan, Bangi *kredit gambar instagram @jkkzw_homegrown


Sekian,buat entri kali ini . Mak aihh panjang juga ye hahaha apabila Hanis menaip tak ingat dunia... Isnin minggu depan Hanis dah start kelas, so blog ini akan terbiar hambar . Doakan Hanis dan kawan-kawan ye =) Mekasih... Salah silap harap diampun =)







Rabu, 20 April 2016

Senarai Peserta Mini GA by Hanis Masturina

5:02 PTG 1 Comments
Assalamualaikum,

Terima kasih kepada yang sudi join Giveaway tak seberapa ini =)



1) http://hiphiphorray15.blogspot.my/2016/04/mini-giveaway-by-hanis-masturina.html

2) http://bizkowtlermaow.blogspot.my/2016/04/ga-mini-giveaway-by-hanis-masturina.html

3) http://masitaeyta.blogspot.my/2016/04/mini-giveaway-by-hanis-masturina.html

4) http://adrianafaizul.blogspot.my/2016/04/mini-giveaway-by-hanis-masturina.html

5) http://alyasygsanda.blogspot.my/2016/04/mini-giveaway-by-hanis-masturina.html

6) http://ciklapunyabelog.blogspot.my/2016/04/mini-giveaway-by-hanis-masturina.html

7) http://frrhnd.blogspot.my/2016/04/mini-giveaway-by-hanis-masturina.html

8) http://lokmanamirul.blogspot.my/2016/04/mini-giveaway-by-hanis-masturina.html

9) http://nurnabla.blogspot.my/2016/04/mini-giveaway-by-hanis-masturina.html

10) http://zulfaonlinediary.blogspot.my/2016/04/assalamualaikum.html

10 peserta diatas akan dimasukkan ke dalam bloglist Hanis =)


11) http://janganhentamsaya.blogspot.my/2016/04/mini-giveaway-by-hanis-masturina.html

12) http://littlesnorlax.blogspot.my/2016/04/mini-giveaway-by-hanis-masturina.html

13) http://smilestoryyismine.blogspot.my/2016/04/mini-giveaway-by-hanis-masturina.html

14) http://darihatimissmulan.blogspot.my/2016/05/mini-giveaway-by-hanis-masturina.html

15) http://www.kasihjuju.com/2016/05/mini-giveaway-by-hanis-masturina.html

16) http://ga-contestdansegmen.blogspot.my/2016/05/mini-giveaway-by-hanis-masturina.html

17) http://meinnameisthazrina.blogspot.my/2016/05/mini-giveaway-by-hanis-masturina.html

18) http://bluechoralpearl.blogspot.my/2016/05/mini-giveaway-by-hanis-masturina.html

19) http://thezafirahnazri.blogspot.my/2016/05/mini-giveaway-by-hanis-masturina.html

20) http://akhalilah.blogspot.my/2016/05/mini-giveaway-by-hanis-masturina.html



21) http://muslimahsejati96.blogspot.my/2016/05/mini-giveaway-by-hanis-masturina.html

22) http://dikna-sya.blogspot.my/2016/05/mini-giveaway-by-hanis-masturina.html

22) http://jombercontest.blogspot.my/2016/05/mini-giveaway-by-hanis-masturina.html

23) http://kanvasdakwat.blogspot.my/2016/05/mini-giveaway-by-hanis-masturina.html

24) http://www.papaglamz.com/2016/05/mini-giveaway-by-hanis-masturina.html

25) http://www.cekgunorazimah.com/2016/05/mini-giveaway-by-hanis-masturina.html

26) http://mineko-ira.blogspot.my/2016/05/mini-giveaway-by-hanis-masturina.html

27) http://be-readers.blogspot.my/2016/05/mini-giveaway-by-hanis-masturina.html

28) http://www.syahidahfadilah.com/2016/05/mini-giveaway-by-hanis-masturina.html

29) http://mykawaaiiionlinediary.blogspot.my/2016/05/mini-giveaway-by-hanis-masturina.html

30) Mungkinkah Anda?


Isnin, 18 April 2016

Jumaat, 15 April 2016

Cuti sem 3

10:35 PG 3 Comments
Assalamualaikum,

Cuti sem selama 2 minggu kini berbaki lagi 5 hari lagi . Bertapa pantasnya masa berlalu . Jujurlah Hanis tidak bersedia lagi hendak menempuh semester 4 !!! Berdebar-debar jantungkuu~ Dahlah dekat IPB Kampung Pandan, Kuala Lumpur hurm sis tak relaa...

Relax Hanis , relax . Semuanya akan baik-baik sahaja . InshaAllah =)


gambar sekadar hiasan


Btw, cuti sem ini paling hambar . Sebab apa? Sebab Hanis tak kerja hahaha . Ye lah, nak kerja apa 2 minggu je cuti semester . Haritu adalah umi suruh kerja tapi tengok macam malaslah tak berbaloi baik akak tolong umi niaga jew hehe . Yup, Hanis tolong umi niaga setiap hari selasa, jumaat dan ahad . Hari lain Hanis buat apa? Hanis jadi suri rumah sepenuh masa uhuks . Umi kerja, Hanis lah yang ambil alih tugas umi . Setiap hari Hanis lah masak, kemas rumah jaga adik semua hahaha sampai sekarang ni dah tak tahu nak masak apa . Hanis blank !!! 

Tapikan, satu benda je Hanis tak buat . Iaitu, hantar adik pergi sekolah horaayyy. Coz why? Hanis tak reti bawa kereta and masih takut-takut nak bawa motor kihkihkih . Hanis tak ready lagi lah huhuhu . Umi abah dah bising sebenarnya tapi nak buat macam mana ? memang takut lah emm .

Result pula keluar 20/4/2016 ni dupdapdupdap berdebar hahaha . Harap nasib menyebelahi Hanis lah line laju masa Hanis check result nanti ye . Penat tau line asyik busy je ! Dari pagi sampai malam busy sokmo . 

Cukuplah sampai disini . Hanis harap result Hanis cemerlang lah . Amin . Tolong doakan Hanis sekali ye , terima kasih =)





Khamis, 7 April 2016

Perpindahan Pelajar Diploma Pengajian Muamalat

1:00 PTG 2 Comments
Assalamualaikum,

Perpindahan pelajar Diploma Pengajian Muamalat dari kampus Putrajaya ke kampus IPB Kmpg. Pandan ( KLIK ). Hanis tak tahu macam mana nak explain perasaan Hanis sekarang ini . Happy tu happy lah sebab dapat pindah semula ke kampus utama . Tapi , sedih bila fikirkan Hanis pelajar DPM akan terpisah dengan pelajar Homegrown (DPHU,DPZW) yang lain . Macam-macam lah kenangan kami dah lalui bersama . Kami pelajar homegrown dipisahkan ! 


Tapi tulah, keputusan ini dibuat pun untuk kebaikan semua orang terutamanya pelajar DPM sendiri . Ini kerana Diploma Pengajian Muamalat berada di bawah Sekolah Pengurusan yang mana pensyarah-pensyarahnya berada di Kmpg pandan . Manakala, Diploma Haji Umrah, Diploma Zakat wakaf dan yang akan datang iaitu Diploma Pengurusan Industri Halal berada di bawah PUPUK yang pensyarahnya berada di IPB kampus Putrajaya . 





Hanis akan rindu IPB kampus Putrajaya yang bertempat di Murni International College . Hanis akan rindu asrama Mutiara Residence di Seri Kembangan . Tak merasa lagi bhai nak mandi kolam dekat kondo tu uhuks takpe takde rezeki kot . Yang paling Hanis rindu of course lah kengkawan kos haji umrah dan zakat wakaf . Harap diorang tak lupa lah kami pelajar Diploma Pengajian Muamalat ini . Jangan dilupa geng homegrown korang yang jauh nun di IPB Kmpg Pandan ni yee . Omy sedihnya nak berpisah . Bilalah lagi nak dapat jumpa ye? hmm...


Akhir kata , ececeh . Sumpahlah Hanis sedih ! Ala kenapa harus begini ? sobsob hidup harus diteruskan . Even kita Homegrown berpisah, marilah kita sama-sama teruskan perjuangan ! Dan naikkan nama Institut Profesional Baitulmal melalui Program Homegrown !!! KITA BOLEH !



p/s: Sesiapa yang wassap Hanis kata nak jumpa sem depan tu sorrylah takde jodoh kot nak jumpa kalau korang bukan course DPM huhuhu .

Follow Us @hanismasturina