Sabtu, 5 Disember 2015

Perubahan

12:50 PG 3 Comments
Dulu pendiam, sekarang lantang berbicara.

Dulu suka memain , sekarang be serius .

Dulu budak jahat , sekarang dia lah yang baik .

Dulu banyak sombong , sekarang peramah .


Yeah , perubahan . Manusia berubah memperbaiki kehidupan .


Tapi...ada juga...


Dulu baik , sekarang berubah sangat sebab pengaruh kawan .

Dulu jaga mulut jaga percakapan , sekarang dah pandai sebut bukan2 (aku mengaku ini aku *insaf ) sebab pengaruh kawan juga .

Dulu punyalah jaga batas, sekarang berpegang sana sini .

Dulu tak pernah sentuh rokok. Masuk kolej rokok, vape semua di cubanya .




Sedih tau tak sedih ?


Sangat sedih . Sedih juga dengan diri sendiri =( 


Ya Allah , ampunilah aku . Semoga Allah terus pelihara mulut ini agar tidak mengeluarkan perkataan bukan-bukan .

Ya Allah , peliharalah kami daripada benda-benda yang dimurkaimu . Tetapkan hati kami agar tidak mudah terpengaruh dengan kawan yang salah .






Jumaat, 4 Disember 2015

Resepi Macaron

5:35 PTG 4 Comments
Hasil carian imej untuk doodle assalamualaikum

Hasil carian imej untuk resepi macaron

Hai blogger =) . Lama Hanis menghilang bukan? Maaf sedikit busy dengan sesi kuliah . Balik pun 2 minggu sekali . Kalau balik setiap minggu pun assignment berlambak . Resipi ni pun Hanis saja je post sebab untuk kegunaan Assignment Business Plan Fundamental of Entrepreneurship . Bahagian Hanis pulak part Operational Plan so memang kena buat step by step resepi ni . Lepas tu dah alang-alang tahu resepi mungkin suatu hari nanti Hanis dapat cuba buat macaron ni =) Senang nanti refer dekat blog sendiri je kihkihkih

BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBUAT MACARON

  • 80g putih telur – suhu bilik anggaran 2 biji jika gred A
  • 65g gula castor
  • 80g serbuk almond
  • 140g gula icing
  • pewarna


CARA-CARA UNTUK MEMBUAT MACARON
  • kita sediakan dulang pembakar terlebih dahulu. Alas dulang pembakar dgn kertas minyak.
  • Ambil duit syiling 20 sen dan lukis atas kertas minyak dan jarakkan setiap satu sebanyak 3 cm.

  • Terbalikkan kertas dan letak atas tray atau dulang pembakar. Ketepikan.
  • Yang paling mudah kalau kita guna baking paper lebih mudah untuk tanggalkan macaroon tu.
  • Kalau guna kertas minyak, bila macaroon dah masak nanti lepas keluar oven terus pancit dgn air belakang kertas minyak.
  • Biar sekejap nanti macaroon tu mudah tanggal.


Langkah 1
  • Satukan serbuk almond dan gula icing. Kemudian ayak. Ketepikan
Langkah 2
  • Dalam bekas lain kita pukul putih telur hingga kembang dgn menggunakan mixer dan berkelajuan max.
  • Kemudian masukkan gula castor sedikit demi sedikit sambil terus memutar sehingga adunan kental dan bertanduk (anggaran dlm 10 minit).
  • Adunan menjadi ringan dan gebu dan sedikit berkilat. Kalau kita terbalikkan mangkuk tu adunan putih telur tu tak jatuh. (bahagian ni kena pastikan adunan tu betul2 kental).
  • Tapi jangan terlebih pukul ye! dia dah bertanduk aje dah ok!
  • Masukkan 1/4 daripada serbuk almond yg dah bercampur gula icing tadi ke dalam putih telur.
  • Sebatikan hingga rata dgn cara kaup balik menggunakan spatula aje.
  • Setelah rata masukkan semua baki serbuk almond sedikit sedikit dan gaulkan dgn kaedah yg sama sehingga adunan bergaul sempurna.
  • Kemudian boleh lah kita letak pewarna.
  • Untuk adunan ni boleh bahagi kepada 2 bahagian sahaja kerana adunannyer sedikit.
Langkah 3
  • Masukkan adunan tadi kedalam beg plastik atau piping beg.
Langkah 4
  • Kemudian picitkan atas bulatan yg telah kita buat atas kertas minyak tadi. Siapkan sampai habis.

  • Ambik toothpick , pecahkan mana-mana gelembung udara yg terbentuk di permukaan macarons ini untuk mengelakkan permukaan macarons jd berlubang bila dibakar
  • Rehatkan macrons lebih kurang 30 – 45 mint. Pastikan macaron benar-benar kering iaitu bila kita sentuh permukaan macarons ia tak melekat dekat tangan.
  • Panaskan oven 150C -k ita cuma gunakan 140C mengikut kepanasan oven. Oven jangan panas sangat kerana nanti macarons pecah atau retak.
  • Letakkan tray di bahagian tengah dalam oven. Bakar selama 15 – 20 minit.
  • Setelah masak, letakkan macroons bersama kertas minyak atas rack dan biarkan ia sejuk. 

p/s : Hanis belum cuba lagi resepi ini jadi tak tahu sama ada jadi ataupun tidak . Resepi kredit to bukuresepi . Gambar kredit to kongsiresepi .

Follow Us @hanismasturina