Sabtu, 5 April 2014

Sindrom Down

Apa itu sindrom down?  sindrom down merupakan kecacatan genetik disebabkan oleh kehadiran sebahagian atau kesemua kromosom 21.Sering kali Sindrom Down dikaitkan dengan kelemahan keupayaan berfikir (kognitif) dan tumbesaran kanak-kanak dan juga perwatakan muka. Sindrom Down biasanya dikenal pasti semasa kelahiran. Adik Hanis yang bongsu dilahirkan dalam keadaan sindrom down dan dia menghidapi penyakit jantung berubang .

Kadar kejadian keseluruhannya ialah satu pada setiap 800 kelahiran. Risiko menjadi tinggi dengan bertambahnya umur ibu semasa hamil.
Ciri-ciri fizikal termasuklah:
  • Tubuh yang pendek.
  • Kepala bersaiz kecil.
  • Raut wajah yang rata dengan kedudukan mata sedikit ke atas.
  • Lidah terjelir.
  • Satu garis lurus di tapak tangan, tangan yang besar, jari tangan yang pendek dan jurang yang besar di antara ibu jari dengan jari kedua kaki.
  • Pertumbuhan yang lambat.
  • Kecacatan mental yang ringan atau sederhana.
Masalah Kesihatan yangberkaitan Sindrom Down dan Rawatan
Kanak-kanak ini akan mendapat faedah yang besar daripada program pengesanan awal, pendidikan khas dan rawatan pertuturan. Dapatkan maklumat daripada doktor atau jururawat anda tentang kemudahan perkhidmatan pemulihan kanak-kanak berkeperluan khas yang paling hampir dengan tempat tinggal anda.
Doktor akan membuat saringan terhadap kanak-kanak Sindrom Down untuk mengesan sebarang penyakit jantung kongenital dan merujuk untuk penilaian lanjut jika perlu. Penyakit ini mungkin memerlukan rawatan perubatan atau pembedahan.
  • Pertumbuhan yang lambat, kesukaran untuk belajar dan bertutur.
    • Kanak-kanak berkeadaan lembik semasa lahir, tumbesaran terbantut di peringkat bayi dan kanak-kanak.
    • Lambat atau sukar dalam pembelajaran.
    • Lambat dalam pertuturan.
  • Penyakit jantung kongenital.
    • Kanak-kanak Sindrom Down biasanya lebih berisiko tinggi untuk dilahirkan dengan penyakit jantung berbanding dengan kanak-kanak biasa.
  • Kecacatan pertumbuhan perut.
    • Intestinal atresia.
    • Tiada dubur - Biasanya kecacatan ini dapat dikesan selepas lahir dan perlu dibedah. Walaupun jarang berlaku, tetapi kadar kejadian ini tinggi berbanding dengan kanak-kanak biasa.
  • Mudah mendapat jangkitan.
    • Pemberian imunisasi boleh diberi mengikut jadual. Bawalah berjumpa dengan doktor segera apabila demam atau nampak kurang sihat.
  • Masalah pendengaran dan penglihatan.
    • Saringan dan rawatan perlu dibuat bergantung kepada masalah yang dikesan.
  • Gangguan fungsi Tiroid.
    • Pengeluaran hormon yang rendah, hipotiroid. Perlu rawatan penambahan hormon, contohnya tiroxin.
    • Pengeluaran hormon yang berlebihan, hipertiroid. Perlu rawatan untuk mengawal pengeluaran hormon.
  • Barah (kanser).
    • Leukemia lebih mudah berlaku kepada Sindrom Down berbanding kanak-kanak biasa.
    • Saringan dan rawatan perlu dibuat bergantung kepada keadaan.


Hanis ingat lagi, time dia baru lahir . Adik Hanis terpaksa duduk di dalam wad sehingga berminggu-minggu lamanya . Hanis dan adik beradik yang lain tak dapat tengok dia langsung . Umi Hanis yang sepatutnya berpantang terpaksa berulang-alik dari rumah ke hospital untuk menjenguk adik Hanis . Hospital Serdang itu ibarat rumah kedua kami .

Setahun kemudian , adik Hanis kena buat pembedahan jantung di IJN . Masa tu bulan puasa . Dah nak dekat raya . Kitaorang buka puasa dekat IJN . Memang rasa lain . Selepas beberapa hari baru adik Hanis dibedah . Hati risau sangat,takut apa-apa terjadi . Bedah jantung tinggi risiko . Dan Allhamdullilah, setelah 2 jam menunggu, adik Hanis selamat menjalani pembedahan . Syukur !


NUR AZMINA

di IJN

2 tahun

4 tahun
yang buat peace dekat mulut


Sayang sangat dekat kamu Nur Azmina =)


2 ulasan:

  1. thnx 4 sharing dear. knk2 cm adik hanis nis sgt special. mereka harus dipimpin utk melihat keindahan dunia insyllh ;)

    BalasPadam

Follow Us @hanismasturina