Post Top Ad

Isnin, 22 Julai 2013

Air mata sebagai ubat ajaib

Ketika kecil dahulu, Hanis pernah digelar ratu air mata disebabkan Hanis seorang yang cepat menangis , cepat terasa dan amat sensitif .Sekarang? entahlah,sikit2 kot...hehe . Siapa kata menangis tak ada gunanya? menangis yang terlalu lama akan membuatkan mata menjadi merah dan bengkak tetapi ia juga menjadi ubat ajaib yang berguna bagi kesihatan tubuh dan fikiran. Tiada sapa yang menyangka . Kuasa Allah =)

KEAJAIBANNYA

1. Membantu penglihatan
Air mata ternyata membantu penglihatan seseorang, jadi bukan hanya mata itu sendiri. Cecair yang keluar dari mata dapat mencegah dehidrasi pada mata yang bleh membuat penglihatan menjadi kabur.
2. Membunuh bakteria
Tak perlu ubat titis mata, cukup air mata yang berfungsi sebagai antibiotik. Di dalam air mata terkandung cecair yang disebut dengan lisozom yang dapat membunuh sekitar 90-95 peratus bakteria-bakteria yang tertinggal dari keyboard komputer, pegangan tangga, bersin dan tempat-tempat yang mengandung bakteria, hanya dalam 5 minit.
3. Meningkatkan mood
Seseorang yang menangis boleh menurunkan kadar emosi kerana dengan menangis, mood seseorang akan terangkat kembali. Air mata yang dihasilkan dari menangis kerana emosi mengandungi 24 peratus protein albumin yang berguna dalam meregulasi sistem metabolisme tubuh dibanding air mata yang dihasilkan dari iritasi mata.
4. Mengeluarkan racun
Seorang ahli biokimia, William Frey telah melakukan beberapa kajian tentang air mata dan menemui bahawa air mata yang keluar dari hasil menangis kerana emosional ternyata mengandung racun. Tapi jangan salah, keluarnya air mata yang beracun itu menandakan bahawa ia membawa racun dari dalam tubuh dan mengeluarkan dari mata.
5. Mengurangkan stres
Bagaimana menangis boleh mengurangkan stress? Air mata juga mengeluarkan hormon stres yang terdapat dalam tubuh iaitu endorphin leucine-enkaphalin dan prolactin. Selain menurunkan level stress, air mata juga membantu melawan penyakit-penyakit yang disebabkan oleh stress seperti tekanan darah tinggi.
6. Membina komuniti
Selain baik untuk kesihatan fizikal, menangis juga membantu seseorang untuk bangun dengan semangat dan azam baru. Biasanya seseorang menangis setelah menceritakan masalahnya pada teman-temannya atau seseorang yang memberikan bantuan, dan hal ini meningkatkan kemampuan berkomunikasi dengan lebih tenang.
7. Melegakan perasaan
Semua orang rasanya merasa demikian. Walaupun anda didera berbagai macam masalah dan cubaan, namun setelah menangis biasanya akan muncul perasaan lega. Setelah menangis, sistem dalam badan, otak dan jantung akan menjadi lancar, dan hal itu membuat seseorang merasa lebih baik dan lega. Keluarkanlah masalah di fikiranmu dengan menangis, jangan dipendam kerana anda bleh menangis dengan penuh penyesalan.

Setiap yang Allah cipta itu ada hikmahnya , ada kegunaannya, ada kebaikannya . Begitu juga dengan perjalanan hidup kita . Jadi janganlah berputus asa bila gagal ,ingatlah yang setiap kejadian ada hikmah yang menanti di hujung sana . Hanis selalu berpegang pada prinsip "berusahalah selagi boleh , jangan berputus asa dan jadilah diri sendiri , jgn mudah terpengaruh dgn keadaan sekeliling . InsyaAllah" =)

Julai 22, 2013 / by / 1 Comments

1 ulasan:

  1. Subhanallah ! Tidaklah Allah menciptakan sesuatu itu dgn sia-2 .

    BalasPadam

Post Top Ad