Jumaat, 4 Disember 2015

Resepi Macaron

Hasil carian imej untuk doodle assalamualaikum

Hasil carian imej untuk resepi macaron

Hai blogger =) . Lama Hanis menghilang bukan? Maaf sedikit busy dengan sesi kuliah . Balik pun 2 minggu sekali . Kalau balik setiap minggu pun assignment berlambak . Resipi ni pun Hanis saja je post sebab untuk kegunaan Assignment Business Plan Fundamental of Entrepreneurship . Bahagian Hanis pulak part Operational Plan so memang kena buat step by step resepi ni . Lepas tu dah alang-alang tahu resepi mungkin suatu hari nanti Hanis dapat cuba buat macaron ni =) Senang nanti refer dekat blog sendiri je kihkihkih

BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBUAT MACARON

  • 80g putih telur – suhu bilik anggaran 2 biji jika gred A
  • 65g gula castor
  • 80g serbuk almond
  • 140g gula icing
  • pewarna


CARA-CARA UNTUK MEMBUAT MACARON
  • kita sediakan dulang pembakar terlebih dahulu. Alas dulang pembakar dgn kertas minyak.
  • Ambil duit syiling 20 sen dan lukis atas kertas minyak dan jarakkan setiap satu sebanyak 3 cm.

  • Terbalikkan kertas dan letak atas tray atau dulang pembakar. Ketepikan.
  • Yang paling mudah kalau kita guna baking paper lebih mudah untuk tanggalkan macaroon tu.
  • Kalau guna kertas minyak, bila macaroon dah masak nanti lepas keluar oven terus pancit dgn air belakang kertas minyak.
  • Biar sekejap nanti macaroon tu mudah tanggal.


Langkah 1
  • Satukan serbuk almond dan gula icing. Kemudian ayak. Ketepikan
Langkah 2
  • Dalam bekas lain kita pukul putih telur hingga kembang dgn menggunakan mixer dan berkelajuan max.
  • Kemudian masukkan gula castor sedikit demi sedikit sambil terus memutar sehingga adunan kental dan bertanduk (anggaran dlm 10 minit).
  • Adunan menjadi ringan dan gebu dan sedikit berkilat. Kalau kita terbalikkan mangkuk tu adunan putih telur tu tak jatuh. (bahagian ni kena pastikan adunan tu betul2 kental).
  • Tapi jangan terlebih pukul ye! dia dah bertanduk aje dah ok!
  • Masukkan 1/4 daripada serbuk almond yg dah bercampur gula icing tadi ke dalam putih telur.
  • Sebatikan hingga rata dgn cara kaup balik menggunakan spatula aje.
  • Setelah rata masukkan semua baki serbuk almond sedikit sedikit dan gaulkan dgn kaedah yg sama sehingga adunan bergaul sempurna.
  • Kemudian boleh lah kita letak pewarna.
  • Untuk adunan ni boleh bahagi kepada 2 bahagian sahaja kerana adunannyer sedikit.
Langkah 3
  • Masukkan adunan tadi kedalam beg plastik atau piping beg.
Langkah 4
  • Kemudian picitkan atas bulatan yg telah kita buat atas kertas minyak tadi. Siapkan sampai habis.

  • Ambik toothpick , pecahkan mana-mana gelembung udara yg terbentuk di permukaan macarons ini untuk mengelakkan permukaan macarons jd berlubang bila dibakar
  • Rehatkan macrons lebih kurang 30 – 45 mint. Pastikan macaron benar-benar kering iaitu bila kita sentuh permukaan macarons ia tak melekat dekat tangan.
  • Panaskan oven 150C -k ita cuma gunakan 140C mengikut kepanasan oven. Oven jangan panas sangat kerana nanti macarons pecah atau retak.
  • Letakkan tray di bahagian tengah dalam oven. Bakar selama 15 – 20 minit.
  • Setelah masak, letakkan macroons bersama kertas minyak atas rack dan biarkan ia sejuk. 

p/s : Hanis belum cuba lagi resepi ini jadi tak tahu sama ada jadi ataupun tidak . Resepi kredit to bukuresepi . Gambar kredit to kongsiresepi .

4 ulasan:

  1. salam hanis, wah kawan akak sangat suka macaron ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wasalam . Sedapkan macaron ni haha tapi leceh nak buat even tak banyak bahannya ...

      Padam
  2. tu la sama menghilang.. hanis dah bagi alamat tak utk segmen kembara misteri burung hantu.

    http://merosnordn.blogspot.my/2015/11/tahniah-blogger-buddies.html

    btw tq sharing cara buat macaroon :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya menang ke? hahaha maaf tak perasan lama tak on blog .. Btw thank sangat2 tau =)

      Padam

Follow Us @hanismasturina